Mitt prosjekt er et bidrag til vår gjenstandskultur. Det handler om ulike verdier av en kopp, og om tid og sanseinntrykk. Min masteroppgave skal ende opp i et en estetisk bruksgjenstand som har som mål hos bruker om å endre sinnstilstanden til å påminne og oppfordre om å være litt mere tilstede i øyeblikket.
Jeg har utviklet en kopp som er buet, avrundet i bunnen. Den kan derfor ikke stå av seg seg selv, men trenger et tillegg objekt som støtte, bærer. Min påstand er at dette medfører at man blir mer bevisst den praktiske bruken av drikkeredskapet.
Problemformulering
"Hvordan kan jeg skape en kopp som kan oppfordre og påminne bruker om å være litt mere tilstede i øyeblikket gjennom utforming å skape et produkt med et utseende og en taktilitet som er med på å skape en bevissthet av større tilstedeværelse?"
Ideen
Ideen til å utforske koppen og vår relasjon til den fikk jeg gjennom mitt yrke som norsklærer ved Rosenhof voksenopplæring. Det er ikke lov å bruke mobilen i undervisningen, jeg som lærer skal heller ikke gjøre dette. Jeg oppdaget det jeg tolker som desperasjon hos elevene mine når de måtte sette mobilen på lydløs og legge den i sekken. Etterhvert utviklet det seg nærmest en ubehagelig negativitet i rommet, når elevene ikke kunne ha mobilen i nærheten. Dette var ikke kun knyttet til at beskjeder fra for eksempel barna, Nav eller andre viktige telefoner skulle besvares. Flere elever lot som om de hadde lagt vekk mobilen, men hadde den likevel på fanget sitt i håp om at jeg ikke skulle se det.
I mitt prosjekt jobber jeg med en kopp. En kopp som skal ha en en tilleggsfunksjon som oppfordrer til å være litt mer tilstede i øyeblikket.
Materialvalg
Porselensleire og treverk.
Jeg har valgt å jobbe med porselen først og fremst fordi det er et materiale med store muligheter innenfor form og farge. Porselen er et materiale både har lang erfaring med og som jeg anser som riktig å jobbe med i forhold til å få utløp for min kreativitet gjennom denne skapende prosessen. Jeg har alltid hatt en sterk fascinasjon for leire.
Te-settet har denne material-kombinasjonen porselen og tre. Uttrykket disse to materialene skaper sammen gir både et helhetlig og samtidig et separat uttrykk av å bære både en kontrast, men på samme tid også en helhetlig balanse. Kombinasjonen av disse to materialene gir et godt, varmt, lyst og lett inntrykk på grunn av det hvite, rene, hule porselenet i kontrast mot det mørke, flate med varierte organiske, ru eller mer definerte rene linjer i bæreren eller holderen.
Metode
I denne hovedfagsoppgaven har jeg hatt som målsetning å undersøke hvordan bruken av mitt produkt kan hjelpe til å fremme tilstedeværelse og sanse-klarhet.
I dette arbeidet har jeg brukt forskjellige metoder. Hovedsakelig har jeg basert meg på praksisledet forskning.