År
2024
Student
Therese Pauli Svendsen
Prosjekt
ARV
Tagget
Estetikk, bærekraft, kitchen appliances, norwegian
undefined
undefined

Målet har vært å designe kjøkkenhåndklær, tøyservietter og brødposer som er varige. Varige i den forstand at både materialene og funksjon har lang levetid, men også estetikken. Tekstilenes estetikk skal passe inn i ulike miljøer, stiler og tidsepoker, og dermed kunne gå i arv mellom generasjoner. Det har også vært et mål at estetikken skal treffe et bredt publikum. Samtidig som jeg har ønsket å ta vare på den norske tekstilarven og den kunnskapen som følger med. Derfor er kjøkkentekstilene produsert i Norge, hos Grinaker vev på Hadeland.

Ved bruk av teori om estetisk bærekraft har jeg sett på hvilke faktorer som må ligge til grunn for at et kjøkkentekstil skal være varig. Jeg har vektlagt estetiske faktorer som minimalisme i uttrykket og at de skal passe inn i ulike miljø. I prosessen har jeg gjort research, tilegnet meg brukerinnsikt, eksperimentert og gjort utprøvinger. Hele tiden med mål om å oppnå et design med varige materialer, god funksjon og bærekraftig estetikk. Da farger er personlig for oss og vi alle har ulike preferanser, har jeg gjennom et bredt utvalg av tidløse farger tatt sikte på å nå en bred brukergruppe. Fargene er hentet fra historiske plasser rundt om i Norge og fra norsk natur.

I en tid der klimaets virkning på planeten blir stadig tydeligere må vi som forbrukere bevege oss bort fra bruk- og kastmentaliteten og over til å konsumere varige objekter. Tekstilnæringen er en av de verste næringene når det gjelder bærekraft. Vi som forbrukere har særlig innen dette segmentet en tendens til bruk og kast. For å bøte på dette kommer det stadig nye lover og reguleringer. Vi som designer kommer til å måtte forholde oss til disse. Jeg spår at varighet i tekstiler kommer til å være en av de tingen som vil reguleres. Uansett mener jeg at når man velger å designe tekstiler, som er en så resurskrevende råvare, hviler det et tungt ansvar på oss som designer.

Gjennom å designe estetisk bærekraftige kjøkkentekstiler kan jeg som designer bidra til en grønnere fremtid, da tekstilenes estetikk, materialitet og funksjon har god nok varighet til å følge oss gjennom hele livet.