År
2024
Student
Thea Wallin
Prosjekt
Tidløs
Tagget
applikasjon, helse, human-centred approach, mennesker, ux
undefined
undefined

Hva :

I en hverdag som plutselig endres kan det være vanskelig å holde på kontinuiteten. Bakgrunnen for prosjektet er å skape et produkt som kan være et lavterskels supplement til andre tilbud som mennesker med demens og deres pårørende får. Her har brukeren full kontroll og kan selv velge hvordan hen benytter seg av produktet.

Tidløs er en minnebevaringsapp med tilhørende qr-kodebrikke spesielt utviklet for hjemmeboende mennesker i en tidlig fase av en demenssykdom og deres nærmeste pårørende. Appen gir brukeren muligheten til å forevige hverdagsøyeblikkene med sine kjære ved å kunne ta bilder sammen, lagre dem i album og dele disse med venner eller familie.

Hvordan:

Qr-kodebrikken kan settes på nøkkelknippet eller henges på et sted ute som man ofte passerer. Ved å scanne qr-koden kommer brukeren rett inn i en app med god kontrast for høy lesbarhet, brukervennlig navigasjon og ikoner med forklarende tekst for å støtte brukerforståelsen. Appen har også en funksjon som gjør det mulig å se bildene fra albumene digitalt eller hente ut albumet som en PDF eller bilder. PDF-albumene kommer i en demensvennlig versjon som inneholder ett bilde per side, forklarende tekst, dato og klokkeslett.

Hvorfor:

Hverdagen og kommunikasjonen endrer seg fort når man blir pårørende. Ved å kunne beholde hverdagen og opprettholde en følelse av kontinuitet kan man øke livskvaliteten, særlig for mennesker med demens. Mange sparer det å ta bilder sammen til spesielle anledninger som bursdager og andre begivenheter, men det er viktig å huske på at livet består av flere hverdager enn vi tror og at disse er fulle av små øyeblikk det er lett å overse. Målet med Tidløs er å kunne legge merke til og forevige disse små øyeblikkene sammen.