År
2024
Student
Ingrid Bråten Tømmerhoel
Prosjekt
Verdifull
Tagget
Sittegruppe, gjenbruk, møbler, sirkulert design, tre
undefined
undefined

«Hvordan designe en lenestol med fokus på gjenbruk og bærekraftige materialer som skaper en emosjonell tilknytning?»

Hva:

Lenestolen verdifull er laget av et eldre bilsete fra Volkswagen type 1 og fremmer gjenbruk, bærekraft og individualitet. Stolen har et formuttrykk inspirert av det ikoniske 1970 tallet som speiler bilsete sitt opphav. Trekket er laget av restskinn fra produksjon, alternativt vevet ullstoff og konstruksjonen av sengebunner. Stolen sitt utseende er unikt da treverket kommer fra sengebunner som har vært i ulikt miljø og har derfor fargeforskjeller. Årringene er limt ulike veier for å styrke kontrasten mellom treverket. Bilsete har blitt bearbeidet med en gjenbrukt skummadrass for å bli mykere, men fjærene er beholdt slik at brukeren vil sitte mindre statisk i stolen da de beveger seg etter plassering av tyngde.

Verdifull er derfor en unik stol der hver enkelt er ulik og har sin egen historie.

Hvordan:

Ved å designe møbler med en personlig historie skapes det en emosjonell tilknytning til produktet samtidig som man gir ny verdi til materialene som blir brukt i produksjonen. Bilsete har fått ett nytt bruksområde, men er fortsatt gjenkjennelig da elementer som den originale rygg justeringen har blitt beholdt.

Ved å vise verdien i produkter og materialer som betraktes som uten verdi kan vi påvirke bruk og kast mentaliteten.

Hvorfor:

Overproduksjon er et stort problem for å nå bærekraft målene og hver enkelt forbruker må derfor endre sin livsstil. Bruk og kast mentaliteten må forandres, og det å ha en emosjonell tilknytning til produktene vi eier er svært viktig for levetiden.

Ved å utføre dette prosjektet ønsket jeg å vise hvilke muligheter det er ved gjenbruk og hvordan individualitet i produkter styrker den emosjonelle tilknytningen til dem.