År
2024
Studenter
Isa Kjenstadbakk, Hedda Lie
Prosjekt
Turid
Tagget
Kulturarv, bergensbanen, turisme
undefined
undefined

Hva?

Turid er en samling av togstempler for stoppesteder langs Bergensbanen og Flåmsbana. Stempelmotivene er unike for stoppestedene og representerer lokalhistorie og identitet. Produktet har to aspekter. Et fysisk produkt med oppheng og stempel som henges opp på en synlig og åpen vegg inne i et stasjonsbygg, og et digitalt produkt som nås uavhengig av posisjon. Reisende kan stemple det fysiske stempelet i en notatblokk eller på et ark når de kommer til en ny stasjon. Det digitale produktet kan søkes opp med nøkkelord som “Finse” eller “Bergensbanen” på for eksempel Instagram eller Whatsapp, for å legges til egne bilder fra turen. Resultatet av bachelorprosjektet er tre stempelmotiver, et håndtak og et oppheng i bjørk. I tillegg underligger et forslag til helhetlig system med mulighet for utvidelse og digitalisering.

Hvordan?

Med Vy som bidragsyter i prosjektet, har vi hatt mulighet til å reise til ulike stoppesteder langs Bergensbanen og Flåmsbana for å samle innsikt. Naturalistiske gruppeintervjuer i Flåm ga oss innlbikk i betydningen gamle Flåm sentrum og Flåm Kyrkje har hatt for lokalbefolkningen. Gjennom en workshop på Voss Folkehøgskule fikk vi innføring i lokal kultur og ekstremsport, og var vitne til fallskjermer som falt fra himmelen. Dessuten lærte vi om Finses tilknytning til øde natur, fjellandskap og friluftsliv gjennom intervjuer under Finseregattaen. Motivene er altså utviklet etter samtaler med lokale beboere og næring, med tanke om lokal produksjon og videreutvikling.

Hvorfor?

Gjennom reisene lærte vi om stoppestedenes historiske tilknytning til Bergensbanen. Prosjektet foretar seg lokalsamfunnenes behov for identitetsforståelse ved å løfte kultur og stedshistorie gjennom suvenirer. Samarbeid og workshops forsterker følelsen av kreasjon og medvirkning, slik at produktene oppfattes mest mulig autentisk. Togstemplene oppfordrer dessuten til å velge tog framfor andre framkomstmidler, i tillegg til å stoppe for å utforske og bli kjent med norske lokalsamfunn. De reisende kan dermed få et produkt som minner om utforskning av nye steder og et symbol på fritid og kreasjon. Turid gir også muligheter til Vy og annen forvaltning å markedsføre for omdømmebygging. Et slikt prosjekt viser at større bedrifter ønsker å ivareta kulturarv og identitet på en bærekraftig måte.