År
2024
Student
Anna Frisk
Prosjekt
ARTUT
Tagget
Modulær, bærekraft, co-design
undefined
undefined

Bänken Artut representerar arbetet med att undersöka hur co-design kan vara med på att skapa en mer hållbar konsumtion i framtiden. Genom att bänken låter konsumenten ha stor valfrihet att välja mellan olika delar och färger skapas en anknytning till produkten som gör att det är större sannolikhet att man behåller den längre tid än andra produkter.

Artut kommer från den svenska jämtländskan (en dialekt i norra Sverige) och betyder roligt (morsomt). Design ska vara rolig och personlig – projektet visar att då skapar vi en relation till produkten och är också mer benägen att behålla den över längre tid än andra produkter. På detta sätt bidrar man till mindre konsumtion och mindre belastning på miljön. Undersökningen med co-design kan vara med på att hjälpa till att utforma framtidens produkter och tjänster då dagens designer har ett ansvar för konsumtionen av de produkter de utvecklar och producerar.

Förutom att bänken genom sitt modulsystem och val av färger erbjuder hundratals olika kombinationer så kan den produceras helt inom Norden med material (stål och trä) som enkelt kan återvinnas. Genom modulsystemet kan man även vid senare tillfälle enkelt förändra bänken genom att byta ut delar till den i stället för att köpa en helt ny bänk.