År
2024
Student
Anette Finnanger
Prosjekt
MATVINN
Tagget
Matsvinn, bærekraft, oppskrifter
undefined
undefined

Denne oppgaven tar for seg dokumentasjonen av prosessen ved å designe en applikasjon for mobil som har som mål å minske matsvinn. Ved å følge stegene i en designprosess, fra research til testing og iterere produktet underveis som funnene viste seg.

Målgruppen for applikasjonen ble studenter, da målet er å minske matsvinn og også spare penger ved å bruke det man har hjemme, og da studenter er i den fasen av livet der mange flytter hjemmefra og bor alene for første gang og må balansere studier, jobb og ta vare på seg selv i en travel hverdag. Det er det en utfordring å få i seg næringsrike måltider, som er raskt, enkelt og billig.

Mobilapplikasjonen min ønsker å bidra til å hjelpe studenter med tilgang til en oversikt over egne matvarer for å sørge for å bruke opp det man har, digital handleliste med tilkobling til oversikten slik at man ikke handler dobbelt og oppskrifter for nye spennende måltider både for kreativ utprøving og som også kan vise til oppskrifter basert på hva man allerede har i eget hjem. Dette er et forslag til hvordan man kan spare penger, inspirere til matlaging og å minske verdens matsvinn.

Vi lever i en tid hvor det blir tydeligere at vi må gjøre gode valg og øke bevisstheten rundt vår egen planet, ta mer bærekraftige valg rundt dette og gjøre det man kan gjøre for å snu global oppvarming før det er for sent. Matsvinn er et av FN’s Bærekraftsmål.

FNs bærekraftsmål 12.3: Innen 2030 halvere andelen matavfall per innbygger på verdensbasis, både i detaljhandelen og blant forbrukere, og redusere svinn i produksjons- og forsyningskjeden, herunder svinn etter innhøsting. FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO) anslår at 1/3 av maten som produseres globalt går tapt. (Regjeringen, 2024)

Men hvordan løser vi det?

Tar vi valg nå, så hjelper det ikke bare oss nå, men generasjoner fremover. Og jeg tror på at det begynner med økt bevissthet og starte gode vaner. Jeg ville gjøre mitt med å utvikle en app, som ikke vil løse problemet alene, men som vil sette det i fokus.

Jeg har i tillegg til bachelorprosjektet på OsloMet, studert UX-design på Noroff Oslo. Så til dette prosjektet ønsket jeg å ta i bruk UX-design og digitalt design som mitt materialområde til denne oppgaven.