År
2023
Student
Sofie Dalen Skogsletten
Prosjekt
Grep
Tagget
brukerrettet design, egornomi, håndtak, universell utforming
undefined
undefined

Verktøy med doble håndtak har mange forskjellige utforminger, og ofte trenger man mye kraft eller store nok hender til å komme rundt håndtakene. Dette konseptet handler om hvordan man lettere kan bytte ut utformingen på håndtak, slik at brukeren får et mer tilpasset verktøy. Grep skal ikke fokusere på for eksempel kjønn, etnisitet, alder, osv. men heller vise til hvordan verktøy med doble håndtak kan sammenspille med inkluderende design og vise til muligheten for at flere skal kunne bruke dem. Designet er ikke et ferdig produkt, men et konsept og eksempel på hva som kan gjøres for å bidra til et mer ergonomisk verktøy. Designet er laget med jevnlig brukertesting og intervjuer med forskjellige brukere, både de som er kjente, litt kjente, og ukjente med forskjellige verktøy.


Hva
Grep er et konsept som kombinerer inkluderende design og ergonomi i verktøy med doble håndtak. Ved å gi brukeren muligheten til bytte ytterdelen på håndtaket, vil brukeren kunne velge utformingen selv og dermed lettere ta i bruk verktøyet. Formålet er dermed å gi brukeren flere valg og utforminger mer tilpasset dem og deres preferanser.


Hvordan
Grep handler om hvordan verktøy med doble håndtak kan tilpasses til flere brukere uavhengig av kjønn, alder, størrelse på hender og gripestyrke. Grep sitt design er laget med jevnlig brukertesting og intervjuer med forskjellige brukere, både de som er kjente, litt kjente, og ukjente med håndverktøy. Innerdelen (hvitt) er en del av verktøyet, mens ytterdelen (svart) skal kunne skiftes ut av brukeren. Dermed kan brukeren lettere velge selv hva de ønsker i utformingen.


Hvorfor
Mange håndverktøy er utformet for store hender, som gjør at mange ikke kan bruke verktøyene riktig. Dette fører til at mange får langvarige skader i hendene, at de kan skade det de jobber med, eller at de rett og slett unngår verktøyet hvis de kan. Jeg har selv møtt på disse problemene, og har endt opp med gå ut av verkstedet frustrert, ofte med flere sår, og ikke fått gjort alt jeg skulle gjøre.