År
2023
Studenter
Marte Adele Garmann, Emma Sofia Hellberg Johansen
Prosjekt
Skjell som ressurs
Tagget
alternative materialer, avfall, gjenbruk, sirkulær økonomi, skjell
undefined
undefined

Hvordan kan avfall fra skjell brukes i en designprosess der egenskapene og kvalitetene til skjellene er det som driver prosessen?


Hva
Bakgrunnen for dette prosjektet baserer seg på en idé om "havsøppel". Mye av problematikken knyttet til havet i dag ser på forsøpling av havet og løsninger til dette, ofte gjennom produkter laget av avfall funnet i havet. Fremfor å se på hva mennesker har gjort med havet og hva vi kan gjøre for å rydde opp etter oss selv, omhandler dette prosjektet en tematikk som belyser gjenbruk av skjellavfall. Vi har valgt å bruke skjell fra restaurantbransjen ettersom dette er en ressurs som allerede er i omløp og som ellers ville blitt kastet. Som designere kan vi se på løsninger som tar i bruk ubrukte ressurser på en alternativ måte.


Hvordan
Vi hentet skjell fra ulike restauranter i Oslo. Disse brant vi på en temperatur mellom 860-900 grader. Når skjellene varmes opp endres kjemien og de mister opp mot 40 prosent av vekten. Vann og organisk materiale brennes bort fra skjellene i kalsineringsprosessen og man sitter igjen med kalk. Kalken fra de brente skjellene er brukt som grunnlag i en utforskning hvor vi har testet ulike tilslag opp mot støp. Målet har vært å bruke naturlige tilslag som ikke er skadelig for miljøet.


Hvorfor
Avfall fra skjell er noe som må sees i et globalt perspektiv. I en verden der populasjonen stadig vokser, er det en økende etterspørsel etter billig og sunn mat. Kommersiell oppdret av blåskjell, østers og andre typer skjell er på verdensbasis blitt en voksende industri. Denne typen økning i skalldyrproduksjon genererer på en annen side mye avfall. Skjellenes begrensede økonomiske verdi gjør at avfallet mange steder står i fare for
dumpes på steder de ikke er ønsket, som i havet eller på deponi. Havner de her kan forråtning av skjellene resultere i betydelige miljøproblemer knyttet til blant annet vannforurensning og utslipp av metangass.