År
2023
Studenter
Caroline Schwartz Jansen, Mia Thuv Solhaug
Prosjekt
BYM
Tagget
Bærekraft, inkludering, offentlig rom, ungdom
undefined
undefined

HVA
Bakgrunnen for prosjektet har vært å designe en utendørs møteplass for ungdom, hvor de kan oppholde seg utenfor organiserte fritidstilbud. BYM er en skulpturell benk med et organisk formspråk. Benken består av tre hovedkomponenter: betongvanger, trespiler og stålrør. Formen er utviklet for å gi ungdom valget mellom flere ulike sittemuligheter. Formålet med benken er å øke inkludering og tilstedeværelse av brukergruppen i samfunnet. Løsningen bidrar til estetisk og sosial bærekraft.


HVORDAN
Gjennom designstrategier har vi samlet ideer fra allerede eksisterende løsninger, intervjuer og eksperimentering med materialer. Innspill fra ungdom har vært en viktig faktor i konseptutviklingen. Designet er utformet med en ergonomisk ryggstøtte. Benken bygger på prinsipper om universell utforming. Ved å skape et innovativt produkt ønsker vi gi tilbake til ungdommen, og Lillestrøm kommune som har vært medvirkende i realisere prosjektet.

HVORFOR
Ungdomstiden dreier seg om å løsrive seg fra foreldre og lærere. Å oppsøke nye steder og folk er naturlig (Hammer, S. B., 2023). Vi har observert at bymøbler i offentlig rom ofte er designet for eldre eller yngre målgrupper. Det ble synliggjort en mangel på møteplasser for ungdom. Designet er tilrettelagt for at ungdom kan bruke fritiden sin ute sammen. Viktigheten med prosjektet gjenspeiles i den bærekraftige utviklingen i dagens samfunn. Vi har fokusert på FNs bærekraftsmål 11, med utgangspunkt i byutviklingsplanen til Lillestrøm kommune.