År
2023
Student
Angelica Vartdal
Prosjekt
MerInfo: Informasjon om hjelpemidler
Tagget
eldrebølgen, hjelpemidler, informasjon, merinfo, rullator
undefined
undefined

Hvordan kan vi ta bedre vare på hjelpemidler som blir lånt ut?

Hva
MerInfo er en digital plattform designet for å gjøre informasjon om hjelpemidler lettere tilgjengelig. En unik klistrelapp med tilhørende QR-kode som festes til hjelpemidlet gir tilgang til nødvendig informasjon om hjelpemidlet man låner. På sikt vil dette kunne bidra til at flere hjelpemidler blir bedre ivaretatt og levert tilbake etter at låneperioden er over.
Rullatorer er per i dag et av de hjelpemidlene som blir lånt ut oftest. For de som bor i hus, kan uterullatoren ofte bli stående ute. Ved å tilby et rullatortrekk ved utlån, vil man kunne hindre unødig slitasje på hjelpemidlet.

Hvordan
Rullatoren ble brukt som utgangspunkt i researchprosessen for å konkretisere prosjektet. Samtaler med flere som bruker uterullator gjorde det klart at det ville være relevant å se på hvordan dette hjelpemidlet kunne oppbevares bedre utendørs.

Samtaler med kommunale hjelpemiddeltjenester i Viken avdekket flere utfordringer både i forhold til vedlikehold og retur av hjelpemidler. Dette viser at hvis vi skal kunne ta bedre vare på de hjelpemidlene som lånes ut, må informasjonen formidles bedre over til sluttbrukere. I tillegg blir mange hjelpemidler i dag levert uten noen form for merking som sier hvor det skal returneres. Dette kan gjøre det vanskelig å vite hvor man skal levere et hjelpemiddel som ikke lenger er i bruk.

Fokus på bærekraftmålene og universell utforming har vært viktig for at sluttproduktet skal kunne fungere best mulig.

Hvorfor
Ifølge Helse og omsorgsdepartementet vil andelen eldre i Norges befolkning øke i årene fremover (Regjeringen, 2021). Hvis man ser på utgiftene den Norske stat hadde i 2021, utgjorde helsesektoren og folketrygden allerede noen av de største utgiftspostene på statsbudsjettet (Finansdepartementet, Angelica Vartdal 2 2021). Jeg mener derfor at det er viktig å utforske mulighetene for hvordan vi kan ta bedre vare på hjelpemidlene som lånes ut slik at de ressursene vi bruker kommer flest mulig til nytte.