År
2022
Student
Sander Kommedahl
Prosjekt
MYCELIUM. En fundamental tilnærming til design.
undefined
undefined

HVA

Akustiske plater laget av mycelium. Produktet er produsert for restauranter og større offentlige rom for å dempe støynivået, og samtidig gi rommet et unikt uttrykk. Platene kan skreddersys til ethvert rom og uttrykket designes ut i fra kundens ønsker. Mycelium består av små tråder i et rotlignende nettverk under bakken, hvor funksjonen er bl.a. å bryte ned næringstoffer for å stimulerer soppvekst.

HVORDAN

Mycelium kan kultiveres og deretter blandes inn med en annen substans (ofte treflis eller strå), hvor det bindersubstansen over tid. Ved å tørke det stopper man vekstproses-sen og man står igjen med et unikt materiale som er fullt nedbrytbart, uten å skade miljøet verken før, under eller etter livssyklusen. Produktet ble til gjennom eksperimentering for å forstå egenskapene til materialet, hvor funksjonen gjenspeiler dette. Formen etterligner skivene på undersiden av en sopp og er formstøpt for å oppnå ønsket uttrykk.

HVORFOR

Vi står i dag ovenfor en av de største utfordringene i menneskets historie, nemlig det å ta vare på planeten og livet som vi kjenner det. Som produktdesigner mener jeg at det er veldig viktig å være bevisst rundt valgene man tar i en designprosess for å oppnå et bærekraftig resultat. Oppgaven går fundamentalt til verks for å belyse dette, hvor målet er å vise potensialet i fremtidige ideer, skape nysjerrighet og dialog, som igjen kan ha ringvirkninger utover selve produktet.