År
2022
Student
Lloyd Achim Winter
Prosjekt
WOOD BE LIKE
undefined
undefined

„Mennesker betaler tilveksten av sin makt med en fremmedgjørelse av det, som de utøver makt over.” – Max Horkheimer

HVA

Møbelet tar opp formen av et klassisk sidebord, men spiller med kontrasten mellom det eksakte og det kaotiske. Alt er laget ut av norsk bjørk. Mens treverket måtte underordne seg min vilje i utformingen av boksen, skuffen og frontstykket,måtte jeg underordne meg formen som ligget i treverkets natur da jeg kløyvde materialet for beinene. Overflaten er brent for å øke kontrasten og for å skape en overflate som er behagelig å ta på. Legg også merket til auraen av flammene, som brente hullet inn i skuffefronten.

HVORDAN

HorkheimerBordet står igjen som ferdig stykket etter en rekke av eksperimenter.Gjennom turer i skogen, felling av trær, testing av ulike teknikker og verktøyer prøvde jeg å kretse inn hva som egentlig er en naturlig form for treverk. En utfordring besto i kombinasjonen av det menneskelagde regelmessige og det tilsynelatende kaotiske. Det krevde mange iterasjoner for å produsere det utstilte stykket. Målet var alltid å arbeide mer på materialets premisser, enn at jeg tvinge materialet til å føye seg inn i en premeditert plan.

HVORFOR

Hvordan ser bjørk ut? De fleste ville være enig i at kryssfineret er typisk bjørk, beinene har derimot en typisk form for kløyvd bjørk. Prosjektet mitt sikter til en økt forståelse og aksept for former som er naturlig for treverk å ha eller ta. Dette kan være medpå å utnytte mer av et tre enn bare den stammen, som anses som brukbar idag. Hvis treverk forbli synonymt med geometrisk klar definerte former, så er en logisk konsekvens at alle deler av denne livsformen, som ikke er tykk eller rett nok for industrielt bruk, blir til avfall.