År
2022
Student
Emilie Madelene Sandman
Prosjekt
GJENGLEMT
undefined
undefined

HVA

En visuell og fysisk formidlingsutstilling laget av blåleire fra Narvik og tinn. Formidler historien til Petra Kristensen om hendelsen som tar sted under Slaget om Narvik, 10.april.1940. Utstillingen er laget med tre scenarioer som gjenforteller hendelsen om 120 soldater som skyller i land etter at HMS Hardy synker på vei inn i Ofotfjorden og blir tatt imot av Petra på Vidrek. En videreføring av prosjektet er å aktivisere og inkludere barn og unge i en workshop. De vil få mulighet til å lage egne elementer av blåleire som en supplering av ''Gjenglemt'' utstillingen med deres unike formuttrykk.

HVORDAN

Ved bruk av formuttrykk og symbolikk blir hendelsen illustrert av elementer laget av tinn og blåleire. Tinnet blir brukt for å lage soldatene, det representerer deres situasjon og symboliserer krigen og uroen de blir utsatt for. Den brente blåleiren symboliserer Petra, hennes konstante nærvær, lokasjon og den menneskelige nærheten hun gir soldatene i denne kritiske situasjonen. Soldatene blir i siste scenario laget av tørket blåleire for å gjenspeile deres midlertidige situasjon fra skipsforliset og krigen, her får de en pause fra hendelsen før de dagen etter returnerer til soldatrollen og drar mot England.

HVORFOR

Denne formidlingen av menneskelig nærhet har vært viktig for meg , for å fremme de siviles rolle under denne og lignende situasjoner. De sivile blir ofte gjenglemt i historiske gjenfortellinger. Det er et mangel av minnesmerker for de sivile og spesielt kvinner. Dermed ble historien om Petra brukt, en fantastisk historie som viser hvor viktig dette er i slike kritiske situasjoner. intensjonen med utstillingen er å vise viktigheten av medmenneskelighet og at det ikke må bli glemt.