År
2021
Student
Torstein Kjenne
Prosjekt
Parkeringsstativ for delte elsparkesykler
Veileder
Wenche Lyche, Nils Seiersten
Tagget
Sosial Bærekraft, elsparkesykler, industridesign, mikromobilitet, samfunn
undefined
undefined

Introduksjon

Delte elsparkesykler er elsparkesykler som blir plassert ut på gata til utleie for brukerne av tjenesten. Gjennom en app åpner man opp sparkesyklene leier de så lenge man måtte ønske. Med elsparkesyklene kan man kjøre og parkere relativt fritt innenfor byområde der du måtte ønske med noen få unntak. Det finnes et titalls utleiere i Norge, og kun i Oslo er det beregnet å være om lag 16.500 elsparkesykler.

HVA?

Hvordan designe parkeringsløsninger for delte elsparkesykler som bidrar til ryddigere bruk og et ryddigere bybilde?

Gjennom dette prosjektet har jeg designet et parkeringsstativ for delte elsparkesykler i forsøk om å løse problemet rundt henslengte og feilparkerte elsparkesykler. Stativet skal være enkelt og forståelig for brukerne og gi plass til elsparkesykler fra alle utleieselskapene. Basis-stativet har plass til 5 sparkesykler, og stativet er designet slik at det kan bygges ut og settes sammen for å gi plass til flere. Stativet er laget av knekte stålplater med en underkonstruksjon.

HVORFOR?

Det er i dag mange problemer knyttet til den ustrukturerte parkeringen for de delte elsparkesykler. Sparkesyklene ligger ofte i veien for både fotgjengere og bilister. Problemet er spesielt stort for blant annet svaksynte og rullestolbrukere. Dette har ført til at tjenesten har fått mange motstandere, og en ellers god tjeneste har blitt lite sosialt bærekraftig. Inspirasjonen for prosjektet har vært et ønske om gi delte elsparkesykler en fremtid. Hvis tjenesten fortsetter slik det ser ut i dag, vil det kun føre mer kaos i byene. For at elsparkesyklene skal være til glede for hele byen - fremfor en byrde, vil det kreve en bedre løsning på parkeringen av disse. Her ønsket jeg å designe en bedre løsning. Med dette prosjektet fikk jeg muligheten til designe et produkt og en løsning på et problem som er utfordrende for mange som ferdes i byen og bidra til en mer sosialt bærekraftig tjeneste.

HVORDAN?

Oppgaven har tatt utgangspunkt i undersøkelser gjort av Transportøkonomisk institutt i samarbeid med sparkesykkelutleieren Voi, Oslo kommune og Trondheim kommune. Her har man evaluert hvordan noen av dagens parkeringsløsninger fungerer og hvordan man kan gjøre de enda bedre i fremtiden. I tillegg har jeg ønsket å se på flere andre parkeringsløsninger også. For å få en god forståelse for behovet og problemet har det vært viktig se på begge sider av saken. Både behovene til brukerne og til ikke-brukerne av tjenesten. Med kunnskapen jeg har fått fra innsiktsarbeidet hjalp det meg inn i designprosessen for å utvikle en løsning for alle parter, som kan skape et ryddigere bybilde.