År
2021
Student
Torjus Løvdal
Prosjekt
Skaperverkstedet Hovden
Veileder
Wenche Lyche, Nils Seiersten
Tagget
Co-creation, stedsidentitet
undefined
undefined

Problemstilling: Hvordan kan vi skape en levende bygd med lokalt næringsliv, dele kunnskap og gi et kreativt tilbud?

I dette prosjektet arbeider jeg med å kartlegge på hvordan et skaperverksted/fellesverksted, kan tilrettelegge for utvikling og entreprenørskap i en distriktskommune med få etablerte tilbud og stor grad av fraflytting.

Prosjektet tar for seg hvordan dette tilbudet kan være en arena for integrering, samhold og læring, og samtidig skape nye arbeidsmuligheter for de som er bor og oppholder seg i distriktet.

Undersøkelsen finners sted på en norsk skidestinasjon med få lokale tilbydere av varer og tjenester, og hvor de fleste av de som har vokst opp ikke finner relevante arbeidsmuligheter etter fullført utdannelse og dermed velger å bosette seg andre steder. Bygda sliter også en del med integrering og de fleste sosiale arenaene i kommunen er basert rundt idrett alkohol.

Jeg ønsker derfor å se på hvordan designfaget og de behovene og mulighetene som det innebærer kan være med på å samle ulike kunnskapsfelt og interesseområder og dermed være endringsdrivende i distriktet.

Undersøkelsen er en kombinasjon av samfunnsforskning og designtenkning, som også er mine egne utdanningsfelt. Metodene som jeg har benyttet for å samle innsikter er fra intervju, samtaler, litteraturstudier, nettbesøk, markedsanalyse, visuelle søketeknikker og egne erfaringer.

Prosjektet er et rent forsknings- og etablerings-prosjekt og det har derfor ikke vært laget noen fysiske modeller gjennom prosjektet, men prosjektet er under etablering og har som hovedmål å tilrettelegge for bedre utnyttelse av lokale råvarer og ivareta lokal kultur og tradisjon.

Det beste med konseptet er at det ikke skal være personavhengig og er en kombinasjon undervisning, fritidsaktivitet og næringsvirksomhet. Det betyr at prosjektet ikke skal være avhengig av enkeltbedrifter eller enkeltpersoner for å eksistere, men er rigget for «gjennomtrekken» som man opplever i distriktet. Inntekter fra de som benytter stedet skal derfor gå til å investere i et bedre og bredere tilbud.

Gjennom samhandling og ved å utvikle et lavterskeltilbud for næringsvirksomhet, er det enkelt og billig å etablere seg fordi man deler på utstyret i starten og kan bygge kapital i selskapet før man foretar ytterligere investeringer.

Med kompetanse innenfor ulike fagfelt kan man holde kurs og workshop for bygdas lokale og tilreisende som igjen vil introdusere dem for nye muligheter.

Med et kreativt møtepunkt hvor mennesker kan møtes på tvers av alder og bakgrunn, vil gammel kunnskap og tradisjon møte ny tenkning og forhåpentlig vis bli videreført til neste generasjon.