År
2021
Student
Sebastian Larsson
Prosjekt
Useless
Veileder
Wenche Lyche, Nils Seiersten
Tagget
Bærekraft, gjenbruk, modulær, monomateriale, sko
undefined
undefined

I bachelorprosjektet Useless undersøker jeg problematikken rundt produksjon, bruk og resirkulering av fottøy. Målet for oppgaven er å lage en sko som belaster miljøet lite i sin brukssyklus og å foreslå et system som skal forhindre at skoene blir til søppel.

De største miljøutslippene knyttet til fottøyets livssyklus kommer fra materialfremkalling og produksjon. Derfor ser jeg det som viktig å lage en sko som varer så lenge som mulig. Hvis målet er å redusere miljøutslippene fra skoproduksjon, er det få løsninger som er bedre enn å produsere mindre sko. Vanlige sko kan bestå av opptil 40 ulike materialer, 65 deler og kan kreve 360 produksjonssteg før de er satt sammen. Disse skoene er vanskelig å resirkulere og ender oftest opp som søppel + mer.

Skoene Useless produserer er ironisk nok laget for å produsere mindre sko. Dette er oppnådd gjennom at skoene er laget for reparasjon og tilbyr nye deler dersom noe skal bli utslitt eller ødelagt. Å sko deg bærekraftig betyr ikke at du må bruke fargeløse og kjedelige sko. Når du har valgt skoene du vil ha, får du muligheten til spesialtilpasse dem ved velge hvilken farge som skal være på skoens forskjellige komponenter. Da får du velge mellom mange fargekombinasjoner og lage det uttrykket som passer best til deg. Når kunstverket er ferdig, sendes et Useless Shoe Kit innen få dager som du setter sammen selv.

Kittet består av totalt fem komponenter og kommer med en undersåle, innersåle, overlær, festesnøre og lisser. Undersålen og overlæret består av monomaterialer (kun ett materiale) og kan da lettere resirkuleres og brukes igjen. Den mest gunstige løsningen når det kommer til materialer er å bruke det som er tilgjengelig lokalt og i tillegg resirkulere lokalt. Da kutter man ned på utslipp fra transport og fjerner risikoen for import av skadedyr og sykdommer. Jeg ser på mulighetene til bruke materialer fra Norge og tenker at hamp er et spennende materiale som kanskje kan benyttes i norskproduserte sko i framtiden.

Slik funker det

• Velg skoen du skal ha
• Bestem de fargekombinasjonene du ønsker og bestill
• Når du mottar kittet, setter du sammen skoen på 5 - 10 minutter
• Useless tilbyr reparasjon og reservedeler når noe blir ødelagt