År
2021
Student
Minchen Stenersen Haga
Prosjekt
Røtter – å fange stedets ånd
Veileder
Wenche Lyche, Nils Seiersten
Tagget
Stedsidentitet, byutvikling, felleskap, stedsspesifikk design, utemøblement
undefined
undefined

"Røtter" er en bacheloroppgave som tar for seg viktigheten av stedsidentitet. I prosjektet undersøker jeg Slemmestad - et tettsted langs Oslofjorden som skal gjennomgå en omfattende transformasjon i løpet av de neste 10 årene. Fra å være et tettsted bygget opp rundt industri skal Slemmestad bli en moderne kystby der industrien ikke lenger vil være det bærende, men hvor byen og det som foregår der skal bidra til liv. Selv om industrien ikke har den samme sentrale rollen som før ligger det fortsatt historie, egenart og emosjoner knyttet rundt det.

I prosessen har jeg analysert områdets karakteristiske trekk, søkt innsikt fra de lokale og hatt jevnlig kontakt med eksterne ressurspersoner. Resultaet er et utemøblement som skal bygge bro mellom fortiden og fremtiden til Slemmestad – inspirert av den flotte naturen i området og de karakteristiske industribyggene som er så fint flettet sammen. Ved å bringe inn kjente elementer og farger i en ny kontekst vil produktet forhåpentligvis vekke nysgerrighet rundt stedets identitet, og føles som et naturlig møtepunkt og en kjennetegner for de lokale. Et sted man kan sitte med andre, eller for seg selv - men alltid med tilstedeværelsen av "stedets ånd".

Det endelige produktet er inspirert av balansen mellom det røffe og myke utrykket i Slemmestad. Treet i midten representerer industrien med sin materialitet og formspråket viser til geometrien fra industrien og det organiske fra naturen. Slemmestad sin fargepalett er rik, og i den estetiske utforskningen min har jeg lagt vekt på denne kvaliteten. Basen vil være relativt nøytral da den skal vise frem betongen, og trespilene vil behandles for å få en grå patina. Dette gir rom for utforske og leke mer med fargene på selve kroppen til treet. Røttene på treet støtter opp sitteplassen og symboliserer på et vis at det er "stedets ånd" som holder menneskene oppe.

Målet med produktet er at det skal vekke stolthet til industrien slik at det kan være med videre som en del av den nye kystbyen i Slemmestad og fortsette å gi stedet det industrielle særpreget det har.