År
2021
Student
Mia Moræus Wahlstrøm
Prosjekt
Throwback to the Future: Sci-fi estetikk i virkeligheten.
Veileder
Wenche Lyche, Nils Seiersten
Tagget
Møbler, estetikk, fremtid, interiør, produkt
undefined
undefined

Endelig kan du få et fremtidsrettet møbel dimensjonert for din C.L.U. "Compact Living Unit". I min søken etter realiserbare sci-fi attributter så har jeg skapt to produkter som er like relevant i dag som i fremtiden. Op.En:1.21 og Op.En:2.21 er oppbevaringsenheter for dine personifiserte uniformer. Enhetene er dimensjonert for hjelpe brukeren konkretisere foretrukne antrekk. Dimensjonene illustrerer den begrensede ressursmengden som vi kan disponere om vi ønsker å leve bærekraftig på Jorden. Enhetene er derfor møbler for såkalte "capsule wardrobes".


Designet er et resultat av utforskning av estetiske likhetstrekk i sci-fi filmer, samt bruk av sci-fi som designmetode i form av Design Fiction. Enhetene er estetisk bærekraftige i sitt fremtidsrettede designuttrykk, som tar utgangspunkt i den estetiske representasjonen av fremtiden som blir presentert i film. Fokuset i prosjektet var bruke den visuelle identiteten i sci-fi filmer til å utvikle objekter til interiør. Resultatet var skapene Op.En:1.21 og Op.En:2.21, som forener universelle funksjonsbehov for oppbevaring med et uvanlig estetisk uttrykk.


Fokuset i prosjektet var å designe ettertraktede produkter med utgangspunkt i sci-fi, som likevel var funksjonelle. Dette hadde utgangspunkt i min filosofi om at design ikke bare bør ha en primært dekorativ funksjon. Motivasjonen for prosjektet kom fra min interesse for sci-fi og ønsket om eie produkter som ligner på deler av det scenografiske designet.


Verkstedstilgangen i vårsemesteret 2021 var noe uforutsigbar og skapene er derfor tegnet og utviklet i CAD. Skapene er designet for å produseres i en kombinasjon av MDF og kryssfiner. Begge skapene har utgangspunkt i samme grunnform og kan derfor produseres med utgangspunkt i de samme delene. Skapene er designet for å flatpakkes og monteres med Cam Lock skruesystem og bolter. Derfor kan skapene også enkelt demonteres og deler med eventuelle skader kan lett erstattes. Op.En:1.21 har håndtak i pulverlakkert stål. Alle materialene er valgt av hensyn til resirkulerbarhetsgraden. Enhetene er designet for en bærekraftig fremtid med mer nyansert ressursbruk.