År
2021
Student
Jon Celius
Prosjekt
MOVU mobility
Veileder
Wenche Lyche, Nils Seiersten
Tagget
Eldrebølgen, forebygging, tilleggsutstyr, universell utforming, vinter
undefined
undefined

Samarbeidspartner: MOVU mobility

MOVU er et helt nytt konsept som i hovedsak tar for seg problematikken rundt stigmaet knyttet til de klassiske rullatorene. For mange personer i målgruppen er rullatoren i dag en støvsamler fremfor den støtten mange trenger for komme seg trygt gjennom hverdagen.

I intervjuer med fagpersoner og rullatorbrukere har det kommet fram at vinteren er en stor utfordring på grunnlag av dårlig brøyting og glatte veier. Dette resulterer i mye stillesitting og sosial isolasjon, som videre fører til redusert fysisk aktivitet og svekket helse. Jeg har derfor vinklet oppgaven mot hvordan tilleggsutstyr kan øke kjøreegenskapene til MOVU slik at terskelen for å bevege seg ut, enten i natur eller til og fra daglige gjøremål, samt hvilke muligheter produktet har til å møte nye miljøer og brukergrupper på vinteren i Norge.

Med universell utforming i førersetet og Movu Mobility sin visjon om viske ut skillet mellom generasjoner, har oppgaven resultert i to ulike konsepter som retter seg mot hvert sitt bruksmiljø og hver sin brukergruppe.


WALK
Med konseptet WALK ønsker jeg at brukere med behov for gangstøtte skal føle seg fri til bevege seg utendørs hele året rundt. Snø og dårlig brøyting gir store mobilitetsutfordringer for rullatorbrukere. Mengde snø, brøyting og salting varier over hele landet, og behovet er dermed også varierende.

Målet var å designe en brukervennlig løsning som kunne takle vinterføre, både på bygda og i byen. Ved at skien har en utsparing til hjulet og ligger 4 millimeter over underlaget, vil hjulet fortsatt ha kontakt med underlaget der det ikke er tilstrekkelig mengde snø for god gli. På den måten kan brukeren benytte seg av produktet uten å bekymre seg for at skien lugger i underlaget, eller at hjulet stopper i snøen.

RIDE
RIDE er et konsept som retter seg mot en yngre målgruppe. Det er et kjøretøy for både alpinanlegget og annet snølagt terreng for å gi brukeren en mer effektiv og spennende reise fra A til Å.

De tre hjulene er byttet ut med ski; gaffel med demping og en forsterket rammestruktur gjør løsningen robust og i stand til takle krevende terreng og tøff bruk. Bevegelige pedaler gir brukeren mulighet til å foreta krappe svinger og sidepanelene tar imot eventuelle møter med underlaget.