År
2021
Student
Gudmund Bang
Prosjekt
Bytrærnes neste liv
Veileder
Wenche Lyche, Nils Seiersten
Tagget
Kortreist, parkmøbler, samlingspunkt, sittegruppe, tre
undefined
undefined

I dette prosjektet har jeg tatt utgangspunkt i materialer fra Oslos bytrær. Hvert år er det en mengde trær som faller eller av ulike årsaker må vike, og normen er å sende disse rett til forbrenning eller kompostering. Oslo Bruk er et sagbruk som ligger i hjertet av Oslo, og som jobber mot å utnytte ressursen som ligger i disse trærne i form av flotte materialer. De er en idealistisk bedrift og har et stort fokus på at vi som samfunn burde bruke mer lokale råvarer og materialer, så de leverer helst til bruk som vil holde treverket i Oslo. Mitt fokus har vært å bruke disse materialene på en måte som kan bidra til å øke bevissthet rundt kortreiste materialer, på en måte som også kan videreføre den kulturelle verdien trærne hadde der de sto i sin levende, naturlige prakt.

Med denne tanken har jeg utviklet sittegruppen “Embla” som skal fungere som et samlingspunkt i byens parker, slik parktrærne allerede gjør. Med et formspråk inspirert av trærnes egne tegn på vår og nytt liv, nemlig knoppen, er "Embla" utformet for å stikke seg ut på en behagelig og innbydende måte, samtidig som den vekker undring og nysgjerrighet. Mitt ønske er at den vil bringe nytt liv til falne trær og samtidig bringe folk sammen i en sfære av positivitet og fremtidsglede.

Den er konstruert på en måte som legger til rette for enkel utskiftning av komponenter, skulle noe gå i stykker. I tillegg er den modulbasert slik at den kan tilpasses ulike steder og brukssituasjoner, og modulene kan også hver for seg benyttes som enkeltstående møbler.

I løpet av prosessen har det vært viktig for meg se på hvordan folk bruker parker, slik at produktet vil passe inn og tilføre en reell bruksverdi. Dette har jeg gjort ved å observere og snakke med folk i parken. Underveis har jeg også latt brukere få diktere retningen prosjektet har tatt, ved å gjennomføre avstemninger mellom ulike ideer og konsepter samt høsting av tanker og innspill.