År
2021
Studenter
Kornelia Endresen, Emma Hammervold
Prosjekt
Sjanse
Veileder
Wenche Lyche, Nils Seiersten
Tagget
Tradisjonelle håndverksmetoder, bærekraft, gjenbruk, moderne design, tekstil
undefined
undefined

Vi lever i et bruk- og kast-samfunn, der behovet for nye ting er sterkere enn ønsket om å bruke det vi allerede har. Store mengder tekstiler blir kastet årlig i Norge, ofte helt brukbare ting. Vi ønsker å få opp folks bevissthet for hva bruk og kast gjør med planeten vår og de uendelige mulighetene som finnes i brukte tekstiler.

Før i tiden måtte man bruke det man hadde, uansett om det var nytt eller gammelt. Vi har sett nærmere på teknikkene som ble brukt på denne tiden. De mest essensielle metodene som vi har brukt i prosjektet er utforskning, utprøvinger og research om tradisjonelle håndverksteknikker og klesindustrien.

I skjæringspunktet mellom inspirasjon, metoder og rådgivning finner vi Sjanse. En ombruks nettbutikk, hvor alle kan finne inspirasjon til hva de kan gjøre med sine brukte ting. De kan se på eksempler til metoder, laste ned konkrete oppskrifter og bruksanvisninger eller få rådgivning. For å vise det fulle potensialet som ligger i ombruk, har vi utforsket en rekke tradisjonelle håndverksmetoder og kombinert disse til et konkret produkt.

Resultatet er Sjanse_01. Et kunstobjektet basert på brukte tekstiler og tradisjonelle håndverksteknikker. Håpet med produktet er å utfordre dagens masseproduksjon av både møbler og tekstiler. En godt brukt stol, klar for reisen videre i livet har blitt gjort om til et slags kunstobjekt eller statement ved hjelp av kun brukte tekstiler, restegarn og tradisjonelle håndverksmetoder. Stolen er helt unik og skiller seg ut i mengden, og det at den er produsert 100% med brukte materialer skal få oppmerksomhet. Vi håper at vi gjennom dette produktet, kombinert med markedsplassen Sjanse, har lagt et grunnlag for å kunne lære folk om tradisjonelle håndverksmetoder, hva bruk- og kast-mentaliteten gjør med planeten vår og å koble folk sammen gjennom håndverk.

Sjanse_01 er en behagelig og avslappende stol. Den inviterer til samtaler og er unik i sitt utseende. Stolen er fylt av forskjellige tekstiler, garn og overflater. Dette gjør at uansett hvor du fører hånden får du en ny taktil opplevelse og et inntrykk av at stolen er i bevegelse. Stolen gir en følelse av varme, som et godt ullteppe eller varm genser som brer seg om deg. Å sitte i stolen gir en slags tilstedeværelse, samtidig som det fungerer avstressende.