År
2021
Studenter
Marte Elida Hurum, Eine Gaaserud
Prosjekt
Skumring
Veileder
Wenche Lyche, Nils Seiersten
Tagget
Lampe, norsk design, produkt, teknologi, tre
undefined
undefined

Vår bacheloroppgave tar for seg en sammensetning av lyd og lys kombinert i et produkt. Det er ofte et skjevt lydbilde ved innendørs samlingspunkter der lyd ikke er hovedprioritet. Produktet ble designet for å ha lydkilden i senter av selve samlingspunktet. Ideen er å kombinere lyd i en pendellampe ettersom det allerede er noe som henger midt i rommet. Oppgaven ble utvidet til en produktserie bestående av to pendellamper, en vegglampe og en taklampe.

Formene er basert på kontrasten mellom en geometrisk ytre form og en organisk indre form som samtidig nærmer seg minimalismen. Dette for å skape en identitet og relasjon til produktet. For å appellere til en størst mulig kundegruppe måtte formen ha et rent uttrykk og være tilgjengelig i flere treslag. I tillegg vil en ren form passe inn flere steder ettersom den vil gli bedre inn i ulike miljøer. Alle disse faktorene kombinert bidrar til estetisk bærekraft, som vil gi produktet økt levetid.

Materialvalget ble basert på å gjenspeile norsk tradisjon ved å bygge hovedkroppen i treverk. Eik og furu er to tretyper som er mye brukt i møbelproduksjon og har vært en stor del av norsk industri gjennom årene. Ettersom formen utforsker kontrasten mellom geometriske og organiske linjer ville vi også bringe prinsippet om kontrast inn i materialvalg, som lyst og mørkt treverk. Samtidig ville vi skape en kontrast mot det at norsk og
skandinavisk design ofte består av treverk i lyse toner. Alle materialene er valgt ut med tanke på holdbarhet, kvalitet og estetisk uttrykk. Lyspanelet på undersiden av lampene er laget i frostet glass for skape et jevnt og behagelig lys. I tillegg vil man kunne se en lysstripe fra siden når lampen er på. Opphenget på pendelmodellene består av børstet stål og stålvaier. Veggmodellen er tilpasset med en meshfront og lyser ut på veggen istedenfor ut i rommet. Dermed fungerer denne modellen som et stemningslys.