År
2021
Student
Annie Hedlund
Prosjekt
Ett talande barbord: Additiv tillverkning
Veileder
Wenche Lyche, Nils Seiersten
Tagget
Additive Manufacture, alternative materialer, biomorph, bærekraft, kaffe, sirkulær økonomi
undefined
undefined

Avfall är traditionellt ansett som ett sista led, men det kan också användas som en resurs. I detta projekt handlar det om silverhinna och plast som en resurs. Når kaffebönor rostas, separeras silverhinnan från bönan och blir till en restprodukt som det kastas 170 ton av varje år. En annan restprodukt är plastpåsarna som kaffebönorna transporteras i till rosteriet, av den kastas det varje år 40 ton.

En ny och innovativ komposit har tagits fram av dessa två restprodukter. Dess egenskaper bidrar till ett svagt och sprött material som kräver en design som reducerar dessa svagheter. Kafferosteriet Löfbergs har kommit med en brief med önskan om ett barbord som ska symbolisera ett cirkulärt tänk samtidigt som materialsvagheter reduceras genom designen.

Efter observationer och experiment har det konkluderats med en design som ställer sig mot och reducerar svagheterna i materialet. Resultatet är ett barbord med namnet VOCA table som symboliserar cirkuläritet och bjuder in till sociala sammankomster. Produkten 3Dprintas i full skala hos svenska företaget Sculptur med en multiaxlig robotprinter. Barbordets biomorfiska former har inspirerats av kaffebönans form för att föra det symboliska värdet av kaffet vidare till själva användandet av bordet, där användaren av bordet genom sociala- eller kulturella associationer kan få en stark respons. Utöver tankar som formen väcker, vill även kaffedoften och den typiska bruna tonen väcka associationer. VOCA table är ett självständigt och talande barbord som ska platsa på hotell, caféer och i kontorsmiljöer för att användas som en samlingspunkt för en hygglig kaffestund, men även som ett podiumbord vid presentationer.

Inspirationen bakom projektet är min fascination av experimentell utforskning av material och form tillsammans med nyfikenheten av vad som kan göras för framtiden. VOCA table 3D-printas av återvunnet material, avfall som blivit till resurs, och lever senare vidare genom att barbordet kan kvarnas ned för att sedan 3D-printas till en ny produkt. Detta är högst aktuellt för dagens klimatkris samt behövligt för en omställning till cirkulär ekonomi.