År
2021
Student
Anders Lindén Døviken
Prosjekt
Hydrohagen
Veileder
Wenche Lyche, Nils Seiersten
Tagget
Planter, automatisk, natur, tre, vann
undefined
undefined

I denne bacheloroppgaven ønsket jeg å lage et hydroponisk system som kunne gjøre det enkelt å dyrke planter. Selv har jeg stor interesse for planter og synes det er gøy dyrke hjemme, men jeg hører stadig fra venner og familie at de har vanskeligheter med å holde plantene i live. Da noen av de vanligste årsakene til at innendørs planter dør er over/undervanning og for lite lys, så jeg en mulighet for å lage et hydroponisk system som gjør dette automatisk.

Hvorfor hydroponi?

Hydroponi også kalt vannkultur eller hydrokultur, defineres som planter dyrket uten jord. Det vil si at plantene ikke får næring fra jord, men i fra løsning bestående av vann og næringstoffer. Dette gjør at næringsstoffene er lett tilgjengelige for røttene og planten vokser derfor raskere i hydroponisystemer enn i jord. Hydroponi egner seg derfor spesielt til spiselige planter og har blitt veldig populært i matproduksjon. Du slipper ompotting med jordsøl og du kan enkelt bygge i høyden, så fotavtrykket til hydroponiske systemer kan være svært lite. Dette drar Hydrohagen nytte av og passer selv i leiligheter med liten plass. Det eneste du trenger er en vegg og en ledig stikkontakt.

Hydrohagen er et produkt for de som ønsker å dyrke egne planter og urter, men som ønsker at selve dyrkingen skal være enkel. Hydrohagen er et hydroponisk system som krever lite tilsyn og lite vanning. Derfor er det ideelt på kontorer, eller hjemme hos de som ønsker lite arbeid og gode resultater av å dyrke selv.

Funksjon:

Systemet består av tre ulike moduler og man kan legge til flere av den midtre modulen for å utvide systemets kapasitet. Mellom modulene går det rør som pumper næringsvannet fra et reservoar i bunnmodulen til resten av systemet. Plantene sitter i nettpotter som står i utbyttbare brett. De kommer i fire varianter med forskjellig antall hull ment for ulike typer planter. Færre hull for større planter og flere hull for små planter eller høye planter. Det er også festet vekstlys under midt og toppmodulene som forsikrer at plantene får tilstrekkelig med lys uansett hvor Hydrohagen er plassert.

Farger og materialer:

Jeg ønsket at form, farger og materialer skulle fremheve plantene så derfor valgte jeg at rammen skulle være sort eller hvit med frontpaneler i valgfritt treverk. Dette gjør at det kan passe til mange forskjellige rom og komplimenterer plantene godt. Systemet består av stål, plast og tre. Rammen er kuttet og bøyd platestål for styrke. Alle komponenter i direkte kontakt med vann er laget av plast for å unngå lekkasjer. Frontpanelene består av kryssfiner med finer av ønsket treslag ytterst for å gi et naturlig preg på systemet og for å bedre matche interiøret til brukeren.