År
2020
Studenter
Marianne Dale, Rita Holm Nilsen, Thomas Tellefsen Rokstad
Prosjekt
Arve
Tagget
Møbler, estetikk, tre
undefined
undefined

Et oppbevaringssystem designet for å vare

Utviklingen i samfunnet ser ut til å gå i en retning av urbanisering og sentralisering. Dette vil føre til at mange må være forberedt på å endre måten man lever på. Det kan se ut til at man i fremtiden må venne seg til en livsstil med mer måtehold og et sterkt fokus på bærekraft.

Med økt sentralisering og tilflytting til de store byene øker etterspørselen etter sentralt beliggende bosteder, og dermed også kvadratmeter prisen på boligene (SSB, 2018) (Krogsveen, 2020). Vi tror dette vil utvikle seg i retning av at man bor på mindre areal, og dermed må benytte seg av smartere og mer effektive løsninger enn det mange gjør i dag.

Dette i kombinasjon med at verdens befolkning for øyeblikket øker med 83 millioner mennesker i året (Wikipedia, 2020), krever det at man som designer er sitt ansvar bevisst og utvikler gjennomtenkte, bærekraftige og etisk forsvarlige løsninger. Vi ønsker derfor å utvikle et møbel som ikke bare møter morgendagens behov, men som også kan vare i lang tid grunnet gjennomtenkt utforming og bruk av materialer som ikke forringes ved bruk over tid.

undefined

Målgruppe

Vi har valgt å fokusere på brukere som er født etter 1980, slik at generasjonene “millennials” og “generasjon z” vil være våre primærbrukere (Robinson, u.d.). Årsaken til dette er at disse generasjonene i gjennomsnitt merker og vil merke samfunnsendringene i større grad enn de foregående generasjonene som fremdeles lever i dag. Mange hevder at disse generasjonene har levd i en slags gullalder med stabile økonomiske utsikter, og gode sjanser til å få innpass i et voksende arbeidsmarked.

Etter at boligmarkedet ble deregulert i 1982, steg prisene kraftig, og har fortsatt med det frem til i dag. Dette har gjort at generasjonene som eide eller arvet bolig i denne perioden har opparbeidet seg en betydelig formue i boligen sin. Noe som har bidratt til å øke boligprisene i så stor grad at unge som vil bo sentralt i dag har liten mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet uten hjelp fra familie, eller lang tids sparing.

Dette i kombinasjon med utfordringer knyttet til klima og miljø, vil gjøre til at mange i fremtiden må være forberedt på å bo på en annen måte enn det som er vanlig i dag. Det vil være mange måter å løse dette på, men en av de mest åpenbare løsningene vil være å begrense arealet pr. boenhet. Dette fører med seg en del utfordringer knyttet til fundamentale menneskelige behov, som så langt det lar seg gjøre bør oppfylles om det skal kunne kalles et godt hjem (Thøgersen, 2019).

undefined

Hva er Arve

Arve er et modulbasert oppbevaringssystem designet for å imøtekomme morgendagens behov for lagring i mindre leiligheter. Arve er designet med rot i den skandinaviske designfilosofien, der aspekter som fleksibilitet, funksjonalitet, bærekraft og estetikk har vært viktige aspekter.

Vårt hovedfokus har vært at vårt system skal kunne passe inn i urbane leiligheter, der funksjonelle og arealeffektive møbler er og vil bli essensielt i fremtiden. Ved å ha fire basemoduler kan bruker leke seg med ulike kombinasjoner, og tilrette sitt Arve-system etter egne lagringsbehov.

Arve er ansvarlig tilvirket og består av bjørk - et materiale som er holdbart og som ikke minst har pene, estetiske trekk av natur.