År
2020
Student
Gabriel Arne Hofstra
Prosjekt
Sonoaurora
Tagget
Applikasjon, lyd, natur, nordlys, teknologi
undefined
undefined

Hvordan kan man bruke andre sanser enn synet til å oppleve nordlyset? Bakgrunnen for dette er at nordlyset i naturen bare kan oppleves ved hjelp av synet. Noe som gjør det vanskeligere å oppleve det med tanke på at det er begrenset til et område rundt polene, er at man ikke får sett det på sommeren her på den nordlige halvkulen. Dette er bare en av mange ulemper med nordlyset. Noe jeg har funnet en løsning på gjennom bacheloroppgaven.

Løsningen jeg kom fram til heter Sonoaurora og er en app man kan bruke til å oppleve nordlyset hvor enn man er i verden og når som helst på året.

undefined

Gi nordlyset lyd

Sonoaurora lar deg høre nordlyset ved hjelp av en teknikk som kalles data sonification (lydbehandling av data). Denne teknikken har eksistert i over 50 år og handler om å bruke lyd til å forstå data på, fremfor å bruke visuelle hjelpemidler som diagram, statistikker og tall. I Sonoaurora er denne prosessen mer abstrakt og vil bli brukt til å innhente data fra instrumenter som måler jordens magnetfelt(magnetosfære) og nordlyset for å skape dynamiske lyder og dynamisk musikk basert på dataen for å gi deg en best mulig nordlysopplevelse.

Endringene som skjer i jordens magnetosfære pga. solvinden eller solstormer (kalt geomagnetiske stormer) samt nordlyset vil kunne høres ved hjelp av data sonification i Sonoaurora. Du vil kunne høre endringene på forskjellige måter ut fra om det blir mer aktivitet i magnetfeltet og nordlyset. Ved å bruke data sonification kan man velge å høre disse endringene i sanntid eller over tid.

undefined

Mulighetene med data sonification

Det er mye man kan gjøre med data sonification. I Sonoaurora får du muligheten til å stille inn det du hører gjennom en rekke innstillinger for å få en bedre opplevelse av appen og det du hører. Du får først muligheten til å velge om du vil “høre nordlyset” i sanntid eller en gitt tidsperiode med Realtime og Time Period funksjonene. Neste steg velger du hvordan nordlysopplevelsen skal komponeres ved hjelp av Dynamic Sounds og Dynamic Music. Etter dette får du velge hvilken instrumenter du skal bruke i sonificationen. Et instrument du må velge er et magnetometer. Det finnes mange av disse du kan velge mellom, eller du kan velge den som er nærmest deg ved å aktivere stedspossisjoner. Så får du muligheten til å starte sonification eller finjustere lydinnstillinger og velge sound presets for å tilpasse sonification etter din musikksmak.

Når du har valgt å starte sonification får du se et kontrollpanel dukke opp. Kontrollpanelet består av forskjellige playback-funksjoner og gir deg også hurtig tilgang til enkelte lydinnstillinger samt en oversikt over data fra magnetometeret du har valgt å bruke.