År
2020
Studenter
Cecilie Elene Galiza Hansen, Egle Juodziukynaite
Prosjekt
Miks – et digitalt verktøy for ungdom
Tagget
Servicedesign, fasilitator, mennesker, oppdage, samfunn, ungdom, visualisering
undefined
undefined

Miks er et digitalt, individsentrert kartleggingsverktøy som hjelper unge med å finne sin retning i livet. Brukeren vil bli guidet gjennom ulike steg der deres personlighet, ferdigheter og drømmer vil bli kartlagt. Basert på en miks av disse kartleggingene vil tjenesten koble brukerens profil opp mot relevante aktiviteter og vise match for jobb, studier og andre meningsfylte aktiviteter som brukeren vil trives med.

Miks er utviklet gjennom en tjenestedesignmetodikk der brukermedvirkning og iterativ prosess er sentrale elementer.

undefined

Bakgrunn

Ifølge SSB (2019) er det en økning i antall unge uføre mellom 18-29 år her til lands. Samtidig kan man si at “ung” vil være synonymt med “lite arbeidserfaring”, og det er utfordrende å komme seg ut i arbeidsmarkedet. Spørsmålet som ligger til grunn for prosjektet er: Hvordan kan designmetodikk bidra til økt selvstendighet og mestring hos unge og hjelpe dem til å se muligheter i livet?

undefined

Målgruppe

Prosjektet sikter etter forebygging og retter seg derfor mot ungdom i alderen 16-24 år, hvor holdning til arbeid og fremtid fremdeles kan formes. Målgruppen er også kjent som Generasjon Z - de første ekte digitale innfødte som tilbringer store deler av tiden deres i den virtuelle verdenen. Derfor har løsningen falt på en digital plattform i håp om å nå en stor bredde og være mest mulig tilgjengelig.

undefined

Hensikt & viktighet

Hensikten med tjenesten er å oppfordre til selvstendighet på en leken og motiverende måte, og slik få flere lykkelige og motiverte bidragsytere i samfunnet.

Løsningen pakker inn elementer fra selvhjelpsforståelse inn i en konkret situasjon som ungdommer befinner seg i og hjelper dem med å se verdien i egne ferdigheter. Sett i et langsiktig perspektiv vil tjenesten være bærekraftig for samfunnet. Ifølge Godager og Talseth (2013) har velferdsstaten ført til at flere tar en passiv offer- og mottakerrolle og forventer at andre skal løse deres problem. De skriver videre at det å forholde seg aktivt til sin egen vanskelige situasjon vil ha betydning for velferdsstaten ved at man avlaster systemet, og slikt bidrar til felles velferd (Godager & Talseth, 2013).

I det store bildet håper prosjektet på å overføre denne tankegangen til andre aspekter i livet til brukerne og kan potensielt ha store innvirkninger som mindre dropouts, økt sjanse for at man velger den rette retning for livet sitt, flere bidragsytere og bedre livskvalitet for flere. På denne måten vil løsningen komme til nytte både for enkeltindivider, arbeidsgivere og velferdsstaten.

undefined

Litteratur

  • Godager, E. V. & Talseth, S. (2013). Selvhjelp: om å ta tak i eget liv sammen med andre. [Oslo]: Z-forl.
  • Statistisk sentralbyrå. (2019, Juli 5). Flere unge uføre. Hentet fra https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/flere-unge-ufore